Kokemustoiminta sairaalassa ja muussa Pohteen toiminnassaKokemustoimija on kokemustoiminnan peruskoulutuksen käynyt henkilö, joka antaa oman tai läheisenä saadun kokemuksen pohjalta kokemustietoa palvelujen kehittämiseksi. Hän tukee sote-henkilöstöä heidän työssään antaen asiakasnäkökulmaa. 

Sairaalassa ja muissa sote-palveluissa kokemustoimija voi toimia monenlaisissa tehtävissä. Hän voi esimerkiksi pitää puheenvuoron hoitohenkilökunnalle oman kokemuksensa pohjalta, osallistua erilaisiin työryhmiin tai testata tai arvioida erilaisia palveluja.

Kokemustoimijat suorittavat oman järjestönsä tuella kokemustoimijan peruskoulutuksen ennen sairaalan kokemustoimintaan tuloa. Jokaisella kokemustoimijalla on taustallaan jokin järjestö. Järjestönsä kautta kokemustoimija saa työnohjauksellista tukea ja virkistystä. 

Kokemustoimijoiden välittämisestä Pohteen hyvinvointialueen tarpeisiin vastaa OLKA. Kokemustoiminnan tilaaminen, seuranta ja palkkiot on määritelty Pohteen käyttämässä kokemustoimintamallissa. 

Lääkäri sanoo tähän tarvitaan asiakkaan näkökulmaa. Lomake. Etsintä. Kädenpuristus. Tilaisuus, jossa henkilö sanoo tämä asia kannattaa huomioida
Sairaalan henkilökunta lähettää OLKAlle pyynnön etsiä kokemustoimijaa. OLKAn koordinaattori hakee kokemustoimijaa OLKA omasta verkostosta tai valtakunnallisesta kokemuspankista. Sopivan kokemustoimijan löydyttyä sairaalan henkilökunta ja kokemustoimija tekevät sopimuksen tehtävästä.

Koulutettu kokemustoimija oletko kiinnostunut toimimaan sairaalassa tai  muussa Pohteen toiminnassa?

Käytyäsi taustajärjestösi tuella kokemustoiminnan peruskoulutuksen, huolehdi, että tietosi ovat ajantasalla valtakunnallisessa kokemuspankissa. Näin OLKAn koordinaattori löytää sinut.

Kysy lisää kokemustoiminnasta OLKAn järjestökoordinaattorilta: terhi.niemela@ppsotu.fi


Videoita kokemustoiminnasta

Kokemustoimijan osaamisen hyödyntämisestä on tehty video "Kokemustoimija tuo uutta näkökulmaa hoitotyöhön". Tässä videossa käsitellään sekä kokemustoimijan että kokemustoimijan tilaajan kokemuksia. 

Kokemustoiminta syventää hoitotyön osaamista ja kehittää asiakaslähtöisiä palveluja. Näin näkemys potilaan kokonaistilanteesta ja esimerkiksi niistä arjen asioista, joita ammattilainen ei välttämättä hoitohetkessä kohtaa, tulee videolla hyvin esille. Tietoa voidaan käyttää potilaiden ja asiakkaiden tarpeiden entistä parempaan tunnistamiseen, palveluiden kehittämiseen ja sairauksien hoitamiseen.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Kokemustoimijoiden toiminnasta Oulun yliopistollisessa sairaalassa on tehty toinen aihetta kuvaava video: Kokemustoimijat osana julkisia sote-palveluita. Videolla kaksi OYSin työntekijää (tilaajaa) kertovat, miten kokemustoimijan kokemuksia voidaan hyödyntää yhteiskehittämisessä.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.
OLKA-toiminnan logo.