HELMI – Kokemustoiminta sairaalassa


Kokemustoimijan tehtävänä on ymmärryksen ja tiedon lisääminen ammattilaisille ja opiskelijoille sekä suurelle yleisölle. 

Oulun yliopistollisessa sairaalassa kokemustoimija voi toimia hyvin monenlaisissa tehtävissä. Hän voi pitää puheenvuoron oman kokemuksensa pohjalta tai hän voi osallistua erilaisiin työryhmiin tai hän voi testata, arvioida erilaisia palveluja.

Kokemustoimijat suorittavat oman järjestönsä tuella kokemustoimijan peruskoulutuksen ennen toimintaan tuloa. Kysymys on aina järjestöpohjaisesta kokemustoiminnasta, koska jokaisella kokemustoimijalla on taustallaan jokin järjestö.

Koko hyvinvointialue Pohteella käytetään samaa kokemustoimijan mallia, joka antaa tietoa kokemustoiminnan käytännöistä. Kokemustoimijoiden välittämisestä sairaalan tarpeisiin vastaa OLKA Oulu. Oulun OLKAssa haastatatellaan kokemustoimijat,  järjestetään sairaalaperehdytys (OLKA-valmennus) ja seurataan kokemustoiminnan kehitystä yhdessä Pohteen työntekijän kanssa.

Koulutettu kokemustoimija oletko kiinnostunut toimimaan OYSissa?

Kokemustoimijan osaamisen hyödyntämisestä on tehty video Kokemustoimija tuo uutta näkökulmaa hoitotyöhön. Tässä videossa käsitellään sekä kokemustoimijan että kokemustoimijan tilaajan kokemuksia. 

Kokemustoiminta syventää hoitotyön osaamista ja kehittää asiakaslähtöisiä palveluja. Näin näkemys potilaan kokonaistilanteesta ja esimerkiksi niistä arjen asioista, joita ammattilainen ei välttämättä hoitohetkessä kohtaa, tulee videolla hyvin esille. Tietoa voidaan käyttää potilaiden ja asiakkaiden tarpeiden entistä parempaan tunnistamiseen, palveluiden kehittämiseen ja sairauksien hoitamiseen.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Kokemustoimijoiden toiminnasta Oulun yliopistollisessa sairaalassa on tehty toinen aihetta kuvaava video: Kokemustoimijat osana julkisia sote-palveluita. Videolla kaksi OYSin työntekijää (tilaajaa) kertovat, miten kokemustoimijan kokemuksia voidaan hyödyntää yhteiskehittämisessä.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.
OLKA-toiminnan logo.