Vertaistukitoiminta

Mitä vertaistuki on?

Vertaistuki on toisen saman kokeneen henkilön antamaa tukea. Vertaistukijat ovat itse päässeet jo akuuttivaiheen yli ja heidät on koulutettu vertaistukijan tehtävään.  

Vertaistuki ei korvaa ammattihenkilöstön antamaa hoitoa ja kuntoutusta, mutta parhaimmillaan se voi tuoda kuntoutujan tilanteeseen toivoa ja tsemppiä.


Vertaistukitoiminta

Vertaistukitoiminnalla on pitkät perinteet. Vertaistukija tuo toivoa potilaan ja/tai läheisen tilanteeseen, tukee ja kuuntelee. Vertaistukijat toimivat joko kutsuttuna tai heillä on vakiovuorot. Vertaistukijoita osallistuu myös sairaalan järjestämille ensitietopäiville ja sopeutumisvalmennuskursseille.

Vertaistukea tarjoavista potilasjärjestöistä saa tietoa myös OLKA-pisteeltä OYSin Avohoitotalon aulasta.


Vertaistukijana OLKAssa

OLKAssa voit toimia vertaistukijana joko käymällä Toivo-vertaistukivalmennuksen tai järjestön oman vertaistukijakoulutuksen. Vertaistukijavalmennuksen lisäksi OLKAn vertaistukijat käyvät OLKA-valmennuksen, jossa käydään läpi sairaalassa toimimisen käytäntöjä, hygieniaohjeistusta sekä vapaaehtoisena toimimista OLKAssa. 

Lisätietoa vertaistukitoiminnasta sekä valmennuksista antaa vapaaehtoistoiminnan koordinaattori.

Seuraava Toivo-valmennus järjestetään 7.2.2024 alkaen. Ilmoittautuminen 31.1.2024 mennessä tämän linkin kautta: www.bit.ly/toivo-vertaistukivalmennus2024. Linkin takaa löytyy myös lisätietoa valmennuksen ajankohdista. 


Lisätietoa valmennuksista löytyy Ajankohtaista-osiosta: Ajankohtaista | PPsotu

Toivo-vertaistukisovellus

Toivo-vertaistukisovellus on palvelu, joka tarjoaa vertaistukea ja tietoa sairastuneille, vammautuneille ja heidän läheisilleen.

Toivo-sovellus on maksuton ja sitä voi käyttää myös anonyymisti. Sovelluksen vertaistuki ei liity yksittäiseen sairauteen tai vammaan, vaan tukea voi hakea erilaisilla taustoilla.

Toivo-sovelluksen vertaistukijat ovat luotettavia, koulutettuja ja sitoutuneita vaitioloon myös sen jälkeen, kun lopettavat vertaistukijoina. Palvelu perustuu kahdenkeskiseen vertaistukeen.

Vertaistalo.fi

OLKA on mukana Vertaistalo.fi:n sisällöntuotannossa ja kannustaa potilasjärjestöjä syöttämään tietonsa Vertaistalo.fi-verkkopalveluun. Vertaistalo.fi on osa yliopistosairaaloiden Terveyskylä.fi-verkkopalvelua.

Vertaistalossa voit testata olisiko vertaistukijan rooli sinulle sopiva vapaaehtoistoiminnan muoto: Minustako vertaistukija -testi.

Lisäksi Vertaistalossa on mm. videoita vertaistuesta⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

OLKA-toiminnan logo.