TOIVO-tukipalvelu

Mitä vertaistuki on?

Vertaistuki on toisen saman kokeneen henkilön antamaa tukea. Vertaistukijat ovat itse päässeet jo akuuttivaiheen yli ja heidät on koulutettu vertaistukijan tehtävään. 

Vertaistuki ei korvaa ammattihenkilöstön antamaa hoitoa ja kuntoutusta, mutta parhaimmillaan se voi tuoda kuntoutujan tilanteeseen toivoa ja tsemppiä.


Vertaistukitoiminta sairaalassa

Oulun yliopistollisessa sairaalassa on pitkät perinteet potilasjärjestöjen vertaistukitoiminnasta. Vertaistukija tuo toivoa potilaan ja/tai läheisen tilanteeseen, tukee ja kuuntelee. Vertaistukijat toimivat joko kutsuttuna tai heillä on vakiovuorot osastolla. Vertaistukijoita osallistuu myös sairaalan järjestämille ensitietopäiville ja sopeutumisvalmennuskursseille.

Vertaistukea tarjoavista potilasjärjestöistä saa tietoa myös OLKA-pisteeltä OYSin Avohoitotalon aulasta.

Vertaistukijana OLKAssa

OLKAssa voit toimia vertaistukijana joko käymällä TOIVO-vertaistukivalmennuksen tai järjestön oman vertaistukijakoulutuksen. Vertaistukijavalmennuksen lisäksi OLKAn vertaistukijat käyvät ILONA-valmennuksen, jossa käydään läpi sairaalassa toimimisen käytäntöjä, hygieniaohjeistusta sekä vapaaehtoisena toimimista OLKAssa. 

Lisätietoa vertaistukitoiminnasta sekä valmennuksista antaa vapaaehtoistoiminnan koordinaattori.


TOIVO-vertaistukija toivottaa sinut lämpimästi tervetulleeksi mukaan toimintaan!

TOIVO-vertaistuen piirretty hahmo.

Vertaistalo.fi

OLKA on mukana Vertaistalo.fi:n sisällöntuotannossa ja kannustaa potilasjärjestöjä syöttämään tietonsa Vertaistalo.fi-verkkopalveluun. Vertaistalo.fi on osa yliopistosairaaloiden Terveyskylä.fi-verkkopalvelua.

Vertaistalossa voit testata olisiko vertaistukijan rooli sinulle sopiva vapaaehtoistoiminnan muoto: Minustako vertaistukija -testi.

Lisäksi Vertaistalossa on mm. videoita vertaistuesta⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

OLKA-toiminnan logo.